Obecnie znajdujesz się w Strona główna » Dieta

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Jako metoda profilaktyki i leczenia.

Dieta warzywno-owocowaDieta dr Ewy Dąbrowskiej w przypadkach nagłych i poważnych zachorowań lub w stanach zagrożenia życia leczenie farmakologiczne jest często jedynym ratunkiem lecz jeśli ono zawodzi, a choroba przedłuża się, zachęcam do stosowania diety warzywno-owocowej, jako nowatorskiej metody profilaktyki i leczenia.

Istotą leczenia chorób cywilizacyjnych żywieniem jest w I etapie dieta oczyszczająca polegająca na czasowym powstrzymaniu się od spożywania pokarmów bogato białkowych, bogato tłuszczowych oraz bogato węglowodanowych. W II etapie stosuje się zdrowe żywienie.

Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria  diety oczyszczającej, a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika. Dieta warzywno-owocowa pod względem kaloryczności stanowi post zwany jako Post Daniela.  Cechą postu Daniela jest niedostateczne odżywienie zewnętrzne, co zmusza ustrój do uruchomienia zastępczego odżywiania wewnętrznego tzw. żywienie endogenne. 

Wskazania do diety warzywno-owocowej:

Z kuracji diety oczyszczającej mogą korzystać osoby zdrowe w celach profilaktycznych, jak i osoby z następującymi chorobami cywilizacyjnymi:

  • Otyłość
  • Nadciśnienie
  • Choroba wieńcowa
  • Cukrzyca
  • Zaburzenia cholesterolu
  • Choroba zwyrodnienia stawu i reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
  • Alergie
  • Przewlekłe zapalenie wątroby
  • Łuszczyca
  • Wrzody żołądka
  • Zespół jelita nadwrażliwego, zgaga, zaparcia.

Przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej:

  • Nadczynność tarczycy
  • Zaawansowana choroba nowotworowa
  • Gruźlica
  • Niedoczynność nadnerczy
  • Depresja
  • Wiek przed okresem dojrzewania
  • Ciąża i okres karmienia
  • Zaawansowana niewydolność nerek, serca i wątroby.

Zapraszamy do obejrzenia filmu o Naszym Pensjonacie
zrealizownego przez Telewizję Polską w Kielcach.

img-main-bgr

Jakie niesie korzyści dieta oczyszczająca?

  • Stabilizuje ciśnienie krwi
  • Rozpuszcza zakrzepy i prowadzi do swobodnego przepływu krwi
  • Normalizuje poziom cukru we krwi
  • Hamuje wytwarzanie wolnych rodników
  • Zwiększa odporność organizmu na zakażenia
  • Likwiduje zapasy tłuszczu
  • Oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
  • Poprawia sen
  • Skuteczna w leczeniu niepłodności.

Czas trwania postu Daniela w diecie dr Ewy Dąbrowskiej:

Post Daniela może trwać maksymalnie 6 tygodni, czyli 40 dni tak jak biblijny post. 
Najtrudniejszym okresem diety warzywno-owocowej jest kilka pierwszych dni, kiedy to następuje przestawienie przemian na tory spalania, niekiedy odczuwa się osłabienie, ból głowy. Po około trzech dniach wszelkie dolegliwości ustępują.

Zasady stosowania diety dr Ewy Dąbrowskiej:

W czasie kuracji dietą warzywno-owocową zwaną również Postem Daniela zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:

  • Korzeniowe (marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa)
  • Liściaste (sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, zioła)
  • Psiankowate (papryka, pomidor)
  • Kapustne (kapusta biała, czerwona, włoska, kalafior)
  • Dyniowate (dynia, kabaczek, cukinia, ogórki)
  • Owoce (jabłka, cytryny, grejpfruty).

W diecie oczyszczającej ilość spożywania warzyw i owoców jest dowolna. Można je spożywać w postaci soków, surówek, zup, warzyw gotowanych, kiszonych, wywarów.

W czasie Postu Daniela nie należy spożywać roślin strączkowych, ziemniaków, zbóż, słodkich owoców, olejów, kawy, czarnej herbaty, mięsa, mleka, alkoholi.