Co można jeść podczas postu Daniela
- warzywa korzeniowe - marchew, seler, buraki, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa,
- warzywa liściaste - sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła,
- cebulowe - cebula, por, czosnek,
- psiankowate - papryka, pomidor,
- kapustne - kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepa, brokuł,
- dyniowate - dynia, kabaczek, cukinia, ogórki,
- owoce - jabłka, cytryna, grejpfruty, kiwi.
Co stosujemy do przyprawiania dań
Chrzan, sok z cytryny, majeranek, kminek, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, koperek, sól kamienną.
Czego nie jemy podczas diety Daniela
- ziemniaków, roślin strączkowych, zbóż,
- chleba, mięsa, olejów, orzechów,
- mleka, pić kawy i mocnej herbaty oraz alkoholu.
Jadłospis postu Daniela
- surówki (łączymy dowolne warzywa ze sobą),
- leczo warzywne,
- zupy (na wodzie - bez mięsa i tłuszczy); np. zupa dyniowa, marchewkowa,
- warzywa duszone i gotowane najlepiej na parze,
- warzy jemy do woli, należy uważać na słodkie owoce,
- bigos warzywny,
- warzywa/owoce pieczone.
Przepisy na dietę św Daniela - jadłospis dzienny
Przepis na dzień 1
Śniadanie
- sok marchwiowy,
- zakwas buraczany,
- woda z ogórków kiszonych,
- zupa cebulowa,
- brokuł gotowany,
- surówka z ogórka świeżego z rzodkiewką.
Obiad
- zupa ogórkowa,
- papryka faszerowana,
- kapusta biała z marchewką,
- kiwi,
- kompot jabłkowy.
Kolacja
- leczo,
- pomidor na rukoli,
- surówka z białej rzodkwi i pomarańczy z jabłkiem.
Przepis na dzień 2
Śniadanie
- sok marchew - seler - pietruszka,
- zakwas buraczany,
- woda z ogórków kiszonych,
- zupa paprykowa,
- pomidor w ćwiartki z cebulą,
- kapusta pekińska z grejpfrutem i jabłkiem.
Obiad
- zupa z cukinii,
- gołąbek z sosem pomidorowym,
- surówka z sałaty lodowej, ogórka świeżego i rzodkiewki,
- koktajl fantazja szpinakowa,
- kompot porzeczka czarna.
Kolacja
- zupa jasna z marchewką w kostkę,
- surówka z ogórka kiszonego, papryki i cebuli,
- surówka z czerwonej kapusty i jabłka.
Przepis na dzień 3
Śniadanie
- sok z aronii i jabłka,
- zakwas buraczany,
- woda z ogórków kiszonych,
- rosół,
- kalafior gotowany,
- ogórek kiszony w ćwiartki.
Obiad
- zupa kapuśniak z kiszonej kapusty,
- pomidor faszerowany ze szpinakiem,
- por z jabłkiem,
- grejpfrut,
- kompot jabłkowo-jagodowy.
Kolacja
- zupa cebulowa,
- surówka z selera i jabłka,
- pekińska z pomidorem i papryką.
Nasze przepisy na potrawy
1. Kiszenie buraków:
Do kamiennego garnka wrzucić 1 kg obranych i pokrojonych buraków i zalać 2 litrami wody przegotowanej. Dodać 2 płaskie łyżki soli szarej, 1 łyżkę cukru, 3 ząbki czosnku i zawiniętą gazę skórkę chleba razowego. Garnek przykryć gazą i trzymać w ciepłym miejscu. Po 3 dniach wyjąć skórkę, aby nie gniła i sok używać do picia lub zupy. Resztę przecedzić do butelek i przenieść do lodówki. Zużyć w ciągu 1 miesiąca.
2. Pasztet warzywny:
2 selery duże, 2 pietruszki duże, 1 mała marchewka. Warzywa umyć i ugotować. Obrać. Ugotowane warzywa przekręcić przez maszynkę , dodać : vegetę naturalną, sól kamienną, pieprz ziołowy, starty czosnek, pietruszkę zieloną i majeranek. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do foremki ok 700 g. Piec ok 45 min, w temp.
170 st.
3. Zupa mus z dyni:
Dynię umyć i obrać, pokroić na małe kawałki. Ugotować w wodzie z solą morską, pieprzem ziołowym i vegetą naturalną. Zmiksować.
Więcej przepisów już w krótce w specjalnym dziale na naszej stronie. Zapraszamy ponownie.
Dieta dr Dąbrowskiej w dużym stopniu opiera się na biblijnym poście Daniela. Na czym polegała dieta św Daniela, która może i nam pomóc odzyskać zdrowie oraz poprawić samopoczucie? W Piśmie Świętym, a dokładniej w Księdze Daniela (Dn 1, 12-15) znajdujemy fragment: "Poddaj sługi twoje dziesięciodniowej próbie: niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia (…). A po upływie dziesięciu dni wygląd ich był lepszy i zdrowszy niż innych młodzieńców, którzy spożywali potrawy królewskie". Św. Daniel zalecał spożywać jarzyny oraz powstrzymywać się od „potraw królewskich”, dlatego też dania przygotowywane zgodnie z zasadami jego postu są bardzo proste i w dużej mierze bazują na surowych warzywach, podobnie jak proponuje nam dziś dr Dąbrowska.
Post Daniela – Jadłospis
Pomimo że na pozór Post Daniela wydaje się bardzo rygorystyczny i pełen ograniczeń, z dozwolonych produktów można wyczarować naprawdę wiele przepysznych oraz ciekawych dań lub napojów, które z powodzeniem ugaszą poczucie głodu, a przede wszystkim dostarczą organizmowi dużą ilość witamin i mikroelementów.
Śniadanie: według tradycji jest to jeden z najważniejszych posiłków, dlatego również podczas postu warto je spożywać, pamiętając jednocześnie, by jeść tyle, na ile mamy ochotę. Na śniadanie doskonale sprawdzą się soki owocowo-warzywne, koktajle, surówki czy sałatki, a jeżeli na początku diety mamy problemy ze spożywaniem surowizny, można spożyć gotowane lub pieczone jarzyny. Rano warto też zjeść kiszonki, np. zakwas z buraka, ogórki kiszone dodane do sałatki, które pozytywnie wpływają na układ trawienny oraz wspomagają efekt oczyszczający diety. Dodatkowo należy nawodnić organizm po nocy, pijąc dużą ilość wody lub herbatki ziołowe.
Obiad: raz dziennie warto zjeść ciepły posiłek, szczególnie jeśli dieta stosowana jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy to jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na wychłodzenie ciała. Ciepła warzywna zupa z rozgrzewającymi przyprawami doda energii i pozwoli nasycić się na dłużej. Polecane są także zarówno sałatki oraz surówki, jak i pieczone lub gotowane warzywa. Można również pozwolić sobie na owoc, np. grejpfruta lub garść borówek. Jak zawsze należy najeść się do syta.
Kolacja: w roli ostatniego posiłku dobrze wypadają soki, zupy przecierowe, a także surówki lub sałatki, na których w dużej mierze opiera się dieta Daniela. Przepisy na kolację powinny być lekkie, a jednocześnie sycące.
Przekąski: chociaż dieta Daniela zazwyczaj przewiduje trzy posiłki, może zdarzyć się, że poczujemy głód pomiędzy nimi. Warto wtedy sięgnąć po soki warzywne lub warzywno-owocowe, pokrojone w słupki warzywa, np. marchew, garść owoców takich jak borówki czy kilka truskawek, a także pić dużo wody lub dozwolonych herbatek.
Post Daniela – przepisy na potrawy:
Przykładowe soki idealne na śniadanie:
- - sok z jarmużu, sałaty, jabłka, natki pietruszki oraz imbiru. Można dodać sok z cytryny;
- - sok z buraka i jabłka;
- - sok z marchwi i jabłka,
- - sok pomidorowy.
Surówki i sałatki, nie tylko na śniadanie:
- - zielony ogórek, rzodkiewka, cebulka i seler naciowy, doprawić odrobiną soku z cytryny;
- - pomidor z cebulką, można dodać rozdrobniony ząbek czosnku;
- - sałata, biała rzodkiew, pomidor, cebula;
- - ogórek kiszony, cebula oraz pomidor.
Propozycje gotowane lub pieczone:
- - ugotowane, starte buraczki, przyprawione chrzanem;
- - bukiet warzyw podgotowany na parze: marchew, pietruszka, seler, doprawione szczyptą soli, a także ziołami i natką pietruszki;
- - bulion warzywny z marchewką, pietruszką, selerem, posypany natką i delikatnie przyprawiony solą.
Zupy na obiad:
- - bulion z warzyw;
- - pomidorowa, powstała ze zmiksowanych z wodą świeżych pomidorów, doprawiona ziołami;
- - barszczyk czerwony na bulionie warzywnym;
- - zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, posypana obficie koperkiem.
Dania pieczone:
- - frytki warzywne: pokrojone w paski marchewkę i pietruszkę posypać ziołami i upiec;
- - pieczona dynia, pokrojona w kostkę z dodatkiem przypraw;
- - różyczki brokułu upieczone z dodatkiem czosnku.
Soki idealne na kolację:
- - sok z jabłka, jarmużu i szpinaku, z odrobiną cynamonu;
- - sok pomidorowy z czosnkiem;
- - zielony koktajl z ogórkiem, jabłkiem, sałatą rzymską oraz selerem naciowym, a także sokiem z cytryny.