Obecnie znajdujesz się w

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej

Jako metoda profilaktyki i leczenia.

Dieta warzywno-owocowaDieta dr Ewy Dąbrowskiej w przypadkach nagłych i poważnych zachorowań lub w stanach zagrożenia życia leczenie farmakologiczne jest często jedynym ratunkiem lecz jeśli ono zawodzi, a choroba przedłuża się, zachęcam do stosowania diety warzywno-owocowej, jako nowatorskiej metody profilaktyki i leczenia.

Istotą leczenia chorób cywilizacyjnych żywieniem jest w I etapie dieta oczyszczająca polegająca na czasowym powstrzymaniu się od spożywania pokarmów bogato białkowych, bogato tłuszczowych oraz bogato węglowodanowych. W II etapie stosuje się zdrowe żywienie.

Dieta warzywno-owocowa spełnia kryteria  diety oczyszczającej, a ponadto ma tę zaletę, że dostarcza wielu bezcennych biokatalizatorów i błonnika. Dieta warzywno-owocowa pod względem kaloryczności stanowi post zwany jako Post Daniela.  Cechą postu Daniela jest niedostateczne odżywienie zewnętrzne, co zmusza ustrój do uruchomienia zastępczego odżywiania wewnętrznego tzw. żywienie endogenne. 

Wskazania do diety warzywno-owocowej:

Z kuracji diety oczyszczającej mogą korzystać osoby zdrowe w celach profilaktycznych, jak i osoby z następującymi chorobami cywilizacyjnymi:

  • Otyłość
  • Nadciśnienie
  • Choroba wieńcowa
  • Cukrzyca
  • Zaburzenia cholesterolu
  • Choroba zwyrodnienia stawu i reumatoidalne zapalenie stawów (RZS)
  • Alergie
  • Przewlekłe zapalenie wątroby
  • Łuszczyca
  • Wrzody żołądka
  • Zespół jelita nadwrażliwego, zgaga, zaparcia.

Przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej:

  • Nadczynność tarczycy
  • Zaawansowana choroba nowotworowa
  • Gruźlica
  • Niedoczynność nadnerczy
  • Depresja
  • Wiek przed okresem dojrzewania
  • Ciąża i okres karmienia
  • Zaawansowana niewydolność nerek, serca i wątroby.

Zapraszamy do obejrzenia filmu o Naszym Pensjonacie
zrealizownego przez Telewizję Polską w Kielcach.

img-main-bgr

Jakie niesie korzyści dieta oczyszczająca?

  • Stabilizuje ciśnienie krwi
  • Rozpuszcza zakrzepy i prowadzi do swobodnego przepływu krwi
  • Normalizuje poziom cukru we krwi
  • Hamuje wytwarzanie wolnych rodników
  • Zwiększa odporność organizmu na zakażenia
  • Likwiduje zapasy tłuszczu
  • Oczyszcza skórę, wygładza zmarszczki
  • Poprawia sen
  • Skuteczna w leczeniu niepłodności.

Czas trwania postu Daniela w diecie dr Ewy Dąbrowskiej:

Post Daniela może trwać maksymalnie 6 tygodni, czyli 40 dni tak jak biblijny post. 
Najtrudniejszym okresem diety warzywno-owocowej jest kilka pierwszych dni, kiedy to następuje przestawienie przemian na tory spalania, niekiedy odczuwa się osłabienie, ból głowy. Po około trzech dniach wszelkie dolegliwości ustępują.

Zasady stosowania diety dr Ewy Dąbrowskiej:

W czasie kuracji dietą warzywno-owocową zwaną również Postem Daniela zaleca się spożywać następujące warzywa i owoce:

  • Korzeniowe (marchew, seler, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa)
  • Liściaste (sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, zioła)
  • Psiankowate (papryka, pomidor)
  • Kapustne (kapusta biała, czerwona, włoska, kalafior)
  • Dyniowate (dynia, kabaczek, cukinia, ogórki)
  • Owoce (jabłka, cytryny, grejpfruty).

W diecie oczyszczającej ilość spożywania warzyw i owoców jest dowolna. Można je spożywać w postaci soków, surówek, zup, warzyw gotowanych, kiszonych, wywarów.

W czasie Postu Daniela nie należy spożywać roślin strączkowych, ziemniaków, zbóż, słodkich owoców, olejów, kawy, czarnej herbaty, mięsa, mleka, alkoholi.

 


 

Czym są spowodowane choroby cywilizacyjne i jak z nimi walczyć?

Czyhające na nasze zdrowie choroby cywilizacyjne w dużym stopniu pojawiają się przez szkodliwe substancje wprowadzane do organizmu wraz z pożywieniem. Pokarm, który powinien stanowić dla nas paliwo, dostarczać energię i wzmacniać nasze zdrowie, bardzo często powoduje wahania równowagi naszego organizmu, a nawet jej utratę. Zbyt duża ilość węglowodanów oraz tłuszczy, a także rafinacja, poddawanie jedzenia wysokiej temperaturze, produkowanie żywności przetworzonej – te wszystkie procesy sprawiają, że naturalne pożywienie utraciło swoją wartość biologiczną. Tkanki i komórki, budujące nasze ciało, nadal potrzebują tych samych, pełnowartościowych składników pokarmowych, dlatego powrót do jedzenia naturalnego pozwoli nam odzyskać balans i znów cieszyć się dobrym zdrowiem.

W powrocie na właściwą ścieżkę pomoże nam dr med. Ewa Dąbrowska. Dieta oczyszczająca i związane z nią zasady odżywiania to szansa na pokonanie wielu dolegliwości, które do tej pory wydawały się nie do przezwyciężenia.

 

 

Na czym dokładne polega dieta oczyszczająca dr Dąbrowskiej?

Nasz mózg nie może funkcjonować bez glukozy, którą zazwyczaj dostarczamy każdego dnia, spożywając różne produkty. Jej zapasy z organizmie są bardzo niewielkie i bazują głównie na glikogenie magazynowanym w wątrobie, którego jednak starczy jedynie na jeden dzień postu. W kolejnych dniach mózg musi znaleźć inne źródło energii i w ten sposób zaczyna czerpać ją, trawiąc wszelkie uszkodzone lub martwe komórki, tkanki, złogi, zakrzepy, tłuszcz, guzy i inne elementy, które są zbędne dla naszego organizmu. W ten sposób zostaje aktywowane odżywianie wewnętrzne, mające jednocześnie uzdrawiające właściwości.

Post warzywno-owocowy autorstwa dr med. Ewy Dąbrowskiej to specjalnie opracowana kuracja w formie głodówki leczniczej, a jej pozytywne skutki na zdrowie zostały potwierdzone na podstawie badań naukowych. O skuteczności diety świadczą również historie pacjentów, którzy dzięki zastosowaniu się do zaleceń dr Dąbrowskiej całkowicie zwalczyli choroby uznawane przez medycynę farmakologiczną za trudne lub niemożliwe do wyleczenia. Podczas diety opartej na posiłkach skomponowanych na bazie warzyw, a także owoców nie tylko uaktywniają się procesy samoleczenia organizmu, ale również możliwe staje się zgubienie zbędnych kilogramów. Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa jest przede wszystkim nakierowana na leczenie, jednak „skutkiem ubocznym” jej stosowania okazuje się również wyeliminowanie nadwagi, zalegających od lat złogów i tłuszczu.

 

 

Z jakich etapów składa się dieta oczyszczająca Ewy Dąbrowskiej?

Post owocowo-warzywny składa się z dwóch faz:

- pierwsza główna część to okres,  w których pacjent spożywa warzywa niskoskrobiowe oraz niewielką ilość owoców zawierających mało cukrów. Wtedy też uaktywniają się procesy samoleczenia i odżywianie wewnętrzne;

- drugim etap stanowi stopniowe wyjście z postu i regularne wprowadzanie kolejnych produktów niedozwolonych w czasie diety.

W zależności od wskazań, zaleceń oraz indywidualnych możliwości pierwsza faza diety może trwać od kilku dni do nawet sześciu tygodni. W czasie postu oprócz wszystkich dozwolonych pokarmów warto w szczególności spożywać duże ilości soków z zielonych warzyw - napojów na bazie pędów roślin (natki pietruszki, mniszka, botwinki, szpinaku, selera naciowego, pokrzywy itp.). Zawierają one ogromne ilości bioaktywnych składników, aktywne, żywe enzymy, a także chlorofil, który swoim składem przypomina hemoglobinę.

 

Jak można wzmocnić efekty postu?

Doskonałą metodą na jeszcze skuteczniejsze działanie, które niesie ze sobą dieta warzywna owocowa, jest zażywanie wszelkiego rodzaju ruchu. Podczas postu możliwe staje się odczuwanie osłabienia, więc należy w tym czasie wykonywać ćwiczenia lekkie oraz nieobciążające takie jak spacery, nordic walking, pływanie czy rozciąganie. Warto również korzystać z masaży, sauny, lewatyw czy hydrokolonoterapii, a także zabiegów fizjoterapeutycznych. Liczy się również pozytywne nastawienie i chęć na wprowadzenie zmian w swoim życiu.