Obecnie znajdujesz się w Strona główna » Blog » Post Daniela - przepisy

Post Daniela - przepisy

Post Daniela - przepisy Opublikowany: 30.10.2014 11:58:09
 

Co można jeść podczas postu Daniela

  • warzywa korzeniowe - marchew, seler, buraki, pietruszka, chrzan, burak, rzodkiew, rzepa,
  • warzywa liściaste - sałata, seler naciowy, zielona pietruszka, jarmuż, rzeżucha, koper, zioła,
  • cebulowe - cebula, por, czosnek,
  • psiankowate - papryka, pomidor,
  • kapustne - kapusta biała, czerwona, włoska, pekińska, kalafior, kalarepa, brokuł,
  • dyniowate - dynia, kabaczek, cukinia, ogórki,
  • owoce - jabłka, cytryna, grejpfruty, kiwi.

 

Co stosujemy do przyprawiania dań

Chrzan, sok z cytryny, majeranek, kminek, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, koperek, sól kamienną.

 

Czego nie jemy podczas diety Daniela

  • ziemniaków, roślin strączkowych, zbóż,
  • chleba, mięsa, olejów, orzechów,
  • mleka, pić kawy i mocnej herbaty oraz alkoholu.

 

Jadłospis postu Daniela

  • surówki (łączymy dowolne warzywa ze sobą),
  • leczo warzywne,
  • zupy (na wodzie - bez mięsa i tłuszczy); np. zupa dyniowa, marchewkowa,
  • warzywa duszone i gotowane najlepiej na parze,
  • warzy jemy do woli, należy uważać na słodkie owoce,
  • bigos warzywny,
  • warzywa/owoce pieczone.

 


Przepisy Daniela - jadłospis dzienny

 

Przepis na dzień 1

Śniadanie

  • sok marchwiowy,
  • zakwas buraczany,
  • woda z ogórków kiszonych,
  • zupa cebulowa,
  • brokuł gotowany,
  • surówka z ogórka świeżego z rzodkiewką.

Obiad

  • zupa ogórkowa,
  • papryka faszerowana,
  • kapusta biała z marchewką,
  • kiwi,
  • kompot jabłkowy.

Kolacja

  • leczo,
  • pomidor na rukoli,
  • surówka z białej rzodkwi i pomarańczy z jabłkiem.

 

Przepis na dzień 2

Śniadanie

  • sok marchew - seler - pietruszka,
  • zakwas buraczany,
  • woda z ogórków kiszonych,
  • zupa paprykowa,
  • pomidor w ćwiartki z cebulą,
  • kapusta pekińska z grejpfrutem i jabłkiem.

Obiad

  • zupa z cukinii,
  • gołąbek z sosem pomidorowym,
  • surówka z sałaty lodowej, ogórka świeżego i rzodkiewki,
  • koktajl fantazja szpinakowa,
  • kompot porzeczka czarna.

Kolacja

  • zupa jasna z marchewką w kostkę,
  • surówka z ogórka kiszonego, papryki i cebuli,
  • surówka z czerwonej kapusty i jabłka.

 

Przepis na dzień 3

Śniadanie

  • sok z aronii i jabłka,
  • zakwas buraczany,
  • woda z ogórków kiszonych,
  • rosół,
  • kalafior gotowany,
  • ogórek kiszony w ćwiartki.

Obiad

  • zupa kapuśniak z kiszonej kapusty,
  • pomidor faszerowany ze szpinakiem,
  • por z jabłkiem,
  • grejpfrut,
  • kompot jabłkowo-jagodowy.

Kolacja

  • zupa cebulowa,
  • surówka z selera i jabłka,
  • pekińska z pomidorem i papryką.

 


Nasze przepisy

 

1. Kiszenie buraków:

Do kamiennego garnka wrzucić 1 kg obranych i pokrojonych buraków i zalać 2 litrami wody przegotowanej. Dodać 2 płaskie łyżki soli szarej, 1 łyżkę cukru, 3 ząbki czosnku i zawiniętą gazę skórkę chleba razowego. Garnek przykryć gazą i trzymać w ciepłym miejscu. Po 3 dniach wyjąć skórkę, aby nie gniła i sok używać do picia lub zupy. Resztę przecedzić do butelek i przenieść do lodówki. Zużyć w ciągu 1 miesiąca.

 

2. Pasztet warzywny:

2 selery duże, 2 pietruszki duże, 1 mała marchewka. Warzywa umyć i ugotować. Obrać. Ugotowane warzywa przekręcić przez maszynkę , dodać : vegetę naturalną, sól kamienną, pieprz ziołowy, starty czosnek, pietruszkę zieloną i majeranek. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do foremki ok 700 g. Piec ok 45 min, w temp.
170 st.

 

3. Zupa mus z dyni:

Dynię umyć i obrać, pokroić na małe kawałki. Ugotować w wodzie z solą morską, pieprzem ziołowym i vegetą naturalną. Zmiksować.

Więcej przepisów już w krótce w specjalnym dziale na naszej stronie. Zapraszamy ponownie.