_thumb.jpg)
Dieta dr Dąbrowskiej opiera się na niskoskrobiowych warzywach i owocach o niskiej zawartości cukru. Wiosna to doskonały czas na wprowadzenie świeżych, sezonowych produktów, które wspierają detoksykację i wzmacniają odporność. Oto przepisy zgodne z zasadami diety dr Dąbrowskiej, wykorzystujące wiosenne warzywa i owoce:
- Zupa krem z młodej pokrzywy i szpinaku(oczyszczająca, bogata w żelazo)
Składniki:
- 2 garście młodych liści pokrzywy (sparzonych wrzątkiem)
- 1 garść szpinaku
- 1 mały por
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 ząbek czosnku
- sok z ½ cytryny
- sól himalajska (opcjonalnie)
- woda lub wywar warzywny
Przygotowanie:
- Pokrzywę zalej wrzątkiem na 2 minuty, odcedź.
- Wszystkie warzywa pokrój, zalej wodą i gotuj do miękkości.
- Zmiksuj na gładki krem, dodaj sok z cytryny i dopraw.
- Sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i kiełkami(bogata w enzymy i witaminy)
Składniki:
- 5–6 rzodkiewek
- ½ świeżego ogórka
- garść kiełków rzodkiewki lub brokuła
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sok z cytryny
- odrobina czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w cienkie plasterki.
- Wymieszaj z kiełkami, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem.
- Koktajl oczyszczający z botwinki i jabłka(wspiera pracę wątroby)
Składniki:
- 1 mały burak ćwikłowy (lub liście botwinki)
- 1 zielone jabłko
- ½ ogórka
- 1 cm imbiru
- sok z ½ cytryny
- woda
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl.
- Pieczone kalafiorowe "steki" z czosnkiem i ziołami(sycące i niskokaloryczne)
Składniki:
- ½ kalafiora (pokrojony w grube plastry)
- suszone zioła (oregano, tymianek)
- czosnek granulowany
Przygotowanie:
- Kalafior ułóż na blasze, posyp ziołami i czosnkiem.
- Piecz w 180°C ok. 25 minut, aż będzie złocisty.
- Kiszone warzywa wiosenne(naturalny probiotyk)
Składniki:
- młoda marchewka
- kalarepa
- rzodkiewki
- czosnek
- koper
- woda z solą (1 łyżka soli na 1 litr wody)
Przygotowanie:
- Warzywa umyj, pokrój w słupki i ciasno ułóż w słoiku z czosnkiem i koperkiem.
- Zalej solanką, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni.
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki z octem jabłkowym
Składniki:
- ¼ kapusty pekińskiej
- 1 marchewka
- 1 łyżka octu jabłkowego (niesłodzonego)
- koperek
Przygotowanie:
Warzywa zetrzyj na tarce, skrop octem i wymieszaj.
- Napar wzmacniający z mniszka lekarskiego(działa moczopędnie i oczyszczająco)
Składniki:
- 1 łyżka świeżych lub suszonych liści/korzenia mniszka
- szklanka wrzątku
Przygotowanie:
Zalej zioła wodą, parz 10 minut. Pij 1–2 razy dziennie.