Dla wygody użytkownika, strona przechowuje pliki cookies. Pozostając na stronie, akceptujesz politykę prywatności i cookies.

Dieta dr.Dąbrowskiej WIOSENNE PZREPISY

Dieta dr.Dąbrowskiej WIOSENNE PZREPISY

Dieta dr Dąbrowskiej opiera się na niskoskrobiowych warzywach i owocach o niskiej zawartości cukru. Wiosna to doskonały czas na wprowadzenie świeżych, sezonowych produktów, które wspierają detoksykację i wzmacniają odporność. Oto przepisy zgodne z zasadami diety dr Dąbrowskiej, wykorzystujące wiosenne warzywa i owoce:

  1. Zupa krem z młodej pokrzywy i szpinaku(oczyszczająca, bogata w żelazo)

Składniki:

  • 2 garście młodych liści pokrzywy (sparzonych wrzątkiem)
  • 1 garść szpinaku
  • 1 mały por
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z ½ cytryny
  • sól himalajska (opcjonalnie)
  • woda lub wywar warzywny

Przygotowanie:

  1. Pokrzywę zalej wrzątkiem na 2 minuty, odcedź.
  2. Wszystkie warzywa pokrój, zalej wodą i gotuj do miękkości.
  3. Zmiksuj na gładki krem, dodaj sok z cytryny i dopraw.
  4. Sałatka z rzodkiewką, ogórkiem i kiełkami(bogata w enzymy i witaminy)

Składniki:

  • 5–6 rzodkiewek
  • ½ świeżego ogórka
  • garść kiełków rzodkiewki lub brokuła
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sok z cytryny
  • odrobina czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w cienkie plasterki.
  2. Wymieszaj z kiełkami, skrop sokiem z cytryny i posyp koperkiem.
  3. Koktajl oczyszczający z botwinki i jabłka(wspiera pracę wątroby)

Składniki:

  • 1 mały burak ćwikłowy (lub liście botwinki)
  • 1 zielone jabłko
  • ½ ogórka
  • 1 cm imbiru
  • sok z ½ cytryny
  • woda

Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksuj na gładki koktajl.

  1. Pieczone kalafiorowe "steki" z czosnkiem i ziołami(sycące i niskokaloryczne)

Składniki:

  • ½ kalafiora (pokrojony w grube plastry)
  • suszone zioła (oregano, tymianek)
  • czosnek granulowany

Przygotowanie:

  1. Kalafior ułóż na blasze, posyp ziołami i czosnkiem.
  2. Piecz w 180°C ok. 25 minut, aż będzie złocisty.
  3. Kiszone warzywa wiosenne(naturalny probiotyk)

Składniki:

  • młoda marchewka
  • kalarepa
  • rzodkiewki
  • czosnek
  • koper
  • woda z solą (1 łyżka soli na 1 litr wody)

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyj, pokrój w słupki i ciasno ułóż w słoiku z czosnkiem i koperkiem.
  2. Zalej solanką, przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 3–5 dni.
  3. Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki z octem jabłkowym

Składniki:

  • ¼ kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka octu jabłkowego (niesłodzonego)
  • koperek

Przygotowanie:
Warzywa zetrzyj na tarce, skrop octem i wymieszaj.

  1. Napar wzmacniający z mniszka lekarskiego(działa moczopędnie i oczyszczająco)

Składniki:

  • 1 łyżka świeżych lub suszonych liści/korzenia mniszka
  • szklanka wrzątku

Przygotowanie:
Zalej zioła wodą, parz 10 minut. Pij 1–2 razy dziennie.

Wróć