
Podczas okresu zimowego mniej pijemy wody, jemy tłuściejsze potrawy oraz jesteśmy mniej aktywni. Dlatego często jesteśmy ospali, znużeni i mamy dodatkowe kilogramy.
Wiosna to najlepszy moment na oczyszczenie organizmu z toksyn i wyciszenie stresu oksydacyjnego. Pomocna w tym będzie dieta warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej. Pomoże ona przywrócić równowagę w organizmie. Podczas diety jemy warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym. Spożywamy kiszonki, które zawierają probiotyki. Pomagają one przywrócić prawidłowy skład mikrobiomu w jelitach. Zawarty w kiszonkach kwas masłowy działa przeciwzapalnie i może zapobiegać powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Bakterie zawarte w kwasie masłowym uczestniczą w syntezie witaminy K oraz niektórych witamin z grupy B. Zaletą kiszonek jest duża zawartość witaminy C i A oraz magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Bogactwo minerałów ułatwia przyswajane żelaza.