For the user's convenience, the site stores cookies. By staying on the site, you accept the privacy policy and cookies.

Daniel’s fast - recipes

Daniel’s fast - recipes
 

What can be eaten during Daniel’s fast

  • Root vegetables – carrot, celery, beet, parsley, horseradish, beet, radish, turnip,
  • Leaf vegetables – lettuce, celery, parsley tops, kale, cress, dill, herbs,
  • Alliums – onion, leek, garlic,
  • Nightshades - peppers, tomato,
  • Cruciferous vegetables – white, red, savoy, napa cabbages, cauliflower, kohlrabi, broccoli,
  • Cucurbitaceae – pumpkin, eggplant, zucchini, cucumber,
  • Fruits – apples, lemon, grapefruit, kiwi.

 

What do we use to season the dishes

Horseradish, lemon juice, marjoram, caraway, Provence herbs, parsley tops, dill, rock salt.

 

What don’t we eat during Daniel’s fast

  • Potatoes, legumes, cereals,
  • Bread, meat, oils, nuts,
  • Milk, coffee and strong tea, as well as alcohol.

Jadłospis postu Daniela

  • surówki (łączymy dowolne warzywa ze sobą),
  • leczo warzywne,
  • zupy (na wodzie - bez mięsa i tłuszczy); np. zupa dyniowa, marchewkowa,
  • warzywa duszone i gotowane najlepiej na parze,
  • warzy jemy do woli, należy uważać na słodkie owoce,
  • bigos warzywny,
  • warzywa/owoce pieczone.

 



Daniel’s recipes – daily menu

 

Recipes for day 1

Breakfast

  • Carrot juice,
  • Beetroot leaven,
  • Pickled cucumber water,
  • Onion soup,
  • Boiled broccoli,
  • Fresh cucumber and radish salad.

Dinner

  • Cucumber soup,
  • Stuffed pepper,
  • White cabbage with carrots,
  • Kiwi,
  • Apple kompot.

Supper

  • Lecsó,
  • Tomato on arugula,
  • White turnip, orange, and apple salad.

 

Recipes for day 2

Breakfast

  • Carrot-celery-parsley juice,
  • Beetroot leaven,
  • Pickled cucumber water,
  • Pepper soup,
  • Quartered tomato with onion,
  • Napa cabbage with grapefruit and apple.

Dinner

  • Zucchini soup,
  • Cabbage roll with tomato sauce,
  • Iceberg lettuce, fresh cucumber, and radish salad,
  • Spinach fantasy smoothie,
  • Black currant kompot.

Supper

  • Fair soup with diced carrots,
  • Pickled cucumber, pepper, and onion salad,
  • Red cabbage and apple salad.

 

Recipes for day 3

Breakfast

  • Chokeberry and apple juice,
  • Beetroot leaven,
  • Pickled cucumber water,
  • Stock,
  • Boiled cauliflower,
  • Quartered pickled cucumber.

Dinner

  • Sauerkraut soup,
  • Stuffed tomato with spinach,
  • Leek and apple,
  • Grapefruit,
  • Apple-berry kompot.

Supper

  • Onion soup,
  • Celery and apple salad,
  • Napa cabbage with tomato and pepper.

 


Nasze przepisy na potrawy

 

1. Kiszenie buraków:

Do kamiennego garnka wrzucić 1 kg obranych i pokrojonych buraków i zalać 2 litrami wody przegotowanej. Dodać 2 płaskie łyżki soli szarej, 1 łyżkę cukru, 3 ząbki czosnku i zawiniętą gazę skórkę chleba razowego. Garnek przykryć gazą i trzymać w ciepłym miejscu. Po 3 dniach wyjąć skórkę, aby nie gniła i sok używać do picia lub zupy. Resztę przecedzić do butelek i przenieść do lodówki. Zużyć w ciągu 1 miesiąca.

 

2. Pasztet warzywny:

2 selery duże, 2 pietruszki duże, 1 mała marchewka. Warzywa umyć i ugotować. Obrać. Ugotowane warzywa przekręcić przez maszynkę , dodać : vegetę naturalną, sól kamienną, pieprz ziołowy, starty czosnek, pietruszkę zieloną i majeranek. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do foremki ok 700 g. Piec ok 45 min, w temp.
170 st.

 

3. Zupa mus z dyni:

Dynię umyć i obrać, pokroić na małe kawałki. Ugotować w wodzie z solą morską, pieprzem ziołowym i vegetą naturalną. Zmiksować.

Więcej przepisów już w krótce w specjalnym dziale na naszej stronie. Zapraszamy ponownie.

 


 

Dieta dr Dąbrowskiej w dużym stopniu opiera się na biblijnym poście Daniela. Na czym polegała dieta św Daniela, która może i nam pomóc odzyskać zdrowie oraz poprawić samopoczucie? W Piśmie Świętym, a dokładniej w Księdze Daniela (Dn 1, 12-15) znajdujemy fragment: "Poddaj sługi twoje dziesięciodniowej próbie: niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia (…). A po upływie dziesięciu dni wygląd ich był lepszy i zdrowszy niż innych młodzieńców, którzy spożywali potrawy królewskie". Św. Daniel zalecał spożywać jarzyny oraz powstrzymywać się od „potraw królewskich”, dlatego też dania przygotowywane zgodnie z zasadami jego postu są bardzo proste i w dużej mierze bazują na surowych warzywach, podobnie jak proponuje nam dziś dr Dąbrowska.

 

Post Daniela – Jadłospis

 

Pomimo że na pozór Post Daniela wydaje się bardzo rygorystyczny i pełen ograniczeń, z dozwolonych produktów można wyczarować naprawdę wiele przepysznych oraz ciekawych dań lub napojów, które z powodzeniem ugaszą poczucie głodu, a przede wszystkim dostarczą organizmowi dużą ilość witamin i mikroelementów.

 

Śniadanie: według tradycji jest to jeden z najważniejszych posiłków, dlatego również podczas postu warto je spożywać, pamiętając jednocześnie, by jeść tyle, na ile mamy ochotę. Na śniadanie doskonale sprawdzą się soki owocowo-warzywne, koktajle, surówki czy sałatki, a jeżeli na początku diety mamy problemy ze spożywaniem surowizny, można spożyć gotowane lub pieczone jarzyny. Rano warto też zjeść kiszonki, np. zakwas z buraka, ogórki kiszone dodane do sałatki, które pozytywnie wpływają na układ trawienny oraz wspomagają efekt oczyszczający diety. Dodatkowo należy nawodnić organizm po nocy, pijąc dużą ilość wody lub herbatki ziołowe.

 

Obiad: raz dziennie warto zjeść ciepły posiłek, szczególnie jeśli dieta stosowana jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy to jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na wychłodzenie ciała. Ciepła warzywna zupa z rozgrzewającymi przyprawami doda energii i pozwoli nasycić się na dłużej. Polecane są także zarówno sałatki oraz surówki, jak i pieczone lub gotowane warzywa. Można również pozwolić sobie na owoc, np. grejpfruta lub garść borówek. Jak zawsze należy najeść się do syta.

 

Kolacja: w roli ostatniego posiłku dobrze wypadają soki, zupy przecierowe, a także surówki lub sałatki, na których w dużej mierze opiera się dieta Daniela. Przepisy na kolację powinny być lekkie, a jednocześnie sycące.

 

Przekąski: chociaż dieta Daniela zazwyczaj przewiduje trzy posiłki, może zdarzyć się, że poczujemy głód pomiędzy nimi. Warto wtedy sięgnąć po soki warzywne lub warzywno-owocowe, pokrojone w słupki warzywa, np. marchew, garść owoców takich jak borówki czy kilka truskawek, a także pić dużo wody lub dozwolonych herbatek.

 

Post Daniela – przepisy na potrawy:

 

Przykładowe soki idealne na śniadanie:

  • - sok z jarmużu, sałaty, jabłka, natki pietruszki oraz imbiru. Można dodać sok z cytryny;
  • - sok z buraka i jabłka;
  • - sok z marchwi i jabłka,
  • - sok pomidorowy.

 

Surówki i sałatki, nie tylko na śniadanie:

  • - zielony ogórek, rzodkiewka, cebulka i seler naciowy, doprawić odrobiną soku z cytryny;
  • - pomidor z cebulką, można dodać rozdrobniony ząbek czosnku;
  • - sałata, biała rzodkiew, pomidor, cebula;
  • - ogórek kiszony, cebula oraz pomidor.

 

Propozycje gotowane lub pieczone:

  • - ugotowane, starte buraczki, przyprawione chrzanem;
  • - bukiet warzyw podgotowany na parze: marchew, pietruszka, seler, doprawione szczyptą soli, a także ziołami i natką pietruszki;
  • - bulion warzywny z marchewką, pietruszką, selerem, posypany natką i delikatnie przyprawiony solą.

 

Zupy na obiad:

  • - bulion z warzyw;
  • - pomidorowa, powstała ze zmiksowanych z wodą świeżych pomidorów, doprawiona ziołami;
  • - barszczyk czerwony na bulionie warzywnym;
  • - zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, posypana obficie koperkiem.

 

Dania pieczone:

  • - frytki warzywne: pokrojone w paski marchewkę i pietruszkę posypać ziołami i upiec;
  • - pieczona dynia, pokrojona w kostkę z dodatkiem przypraw;
  • - różyczki brokułu upieczone z dodatkiem czosnku.

 

Soki idealne na kolację:

  • - sok z jabłka, jarmużu i szpinaku, z odrobiną cynamonu;
  • - sok pomidorowy z czosnkiem;
  • - zielony koktajl z ogórkiem, jabłkiem, sałatą rzymską oraz selerem naciowym, a także sokiem z cytryny.

 

 

Back