What can be eaten during Daniel’s fast
- Root vegetables – carrot, celery, beet, parsley, horseradish, beet, radish, turnip,
- Leaf vegetables – lettuce, celery, parsley tops, kale, cress, dill, herbs,
- Alliums – onion, leek, garlic,
- Nightshades - peppers, tomato,
- Cruciferous vegetables – white, red, savoy, napa cabbages, cauliflower, kohlrabi, broccoli,
- Cucurbitaceae – pumpkin, eggplant, zucchini, cucumber,
- Fruits – apples, lemon, grapefruit, kiwi.
What do we use to season the dishes
Horseradish, lemon juice, marjoram, caraway, Provence herbs, parsley tops, dill, rock salt.
What don’t we eat during Daniel’s fast
- Potatoes, legumes, cereals,
- Bread, meat, oils, nuts,
- Milk, coffee and strong tea, as well as alcohol.
Jadłospis postu Daniela
- surówki (łączymy dowolne warzywa ze sobą),
- leczo warzywne,
- zupy (na wodzie - bez mięsa i tłuszczy); np. zupa dyniowa, marchewkowa,
- warzywa duszone i gotowane najlepiej na parze,
- warzy jemy do woli, należy uważać na słodkie owoce,
- bigos warzywny,
- warzywa/owoce pieczone.
Daniel’s recipes – daily menu
Recipes for day 1
Breakfast
- Carrot juice,
- Beetroot leaven,
- Pickled cucumber water,
- Onion soup,
- Boiled broccoli,
- Fresh cucumber and radish salad.
Dinner
- Cucumber soup,
- Stuffed pepper,
- White cabbage with carrots,
- Kiwi,
- Apple kompot.
Supper
- Lecsó,
- Tomato on arugula,
- White turnip, orange, and apple salad.
Recipes for day 2
Breakfast
- Carrot-celery-parsley juice,
- Beetroot leaven,
- Pickled cucumber water,
- Pepper soup,
- Quartered tomato with onion,
- Napa cabbage with grapefruit and apple.
Dinner
- Zucchini soup,
- Cabbage roll with tomato sauce,
- Iceberg lettuce, fresh cucumber, and radish salad,
- Spinach fantasy smoothie,
- Black currant kompot.
Supper
- Fair soup with diced carrots,
- Pickled cucumber, pepper, and onion salad,
- Red cabbage and apple salad.
Recipes for day 3
Breakfast
- Chokeberry and apple juice,
- Beetroot leaven,
- Pickled cucumber water,
- Stock,
- Boiled cauliflower,
- Quartered pickled cucumber.
Dinner
- Sauerkraut soup,
- Stuffed tomato with spinach,
- Leek and apple,
- Grapefruit,
- Apple-berry kompot.
Supper
- Onion soup,
- Celery and apple salad,
- Napa cabbage with tomato and pepper.
Nasze przepisy na potrawy
1. Kiszenie buraków:
Do kamiennego garnka wrzucić 1 kg obranych i pokrojonych buraków i zalać 2 litrami wody przegotowanej. Dodać 2 płaskie łyżki soli szarej, 1 łyżkę cukru, 3 ząbki czosnku i zawiniętą gazę skórkę chleba razowego. Garnek przykryć gazą i trzymać w ciepłym miejscu. Po 3 dniach wyjąć skórkę, aby nie gniła i sok używać do picia lub zupy. Resztę przecedzić do butelek i przenieść do lodówki. Zużyć w ciągu 1 miesiąca.
2. Pasztet warzywny:
2 selery duże, 2 pietruszki duże, 1 mała marchewka. Warzywa umyć i ugotować. Obrać. Ugotowane warzywa przekręcić przez maszynkę , dodać : vegetę naturalną, sól kamienną, pieprz ziołowy, starty czosnek, pietruszkę zieloną i majeranek. Wszystkie składniki wymieszać, włożyć do foremki ok 700 g. Piec ok 45 min, w temp.
170 st.
3. Zupa mus z dyni:
Dynię umyć i obrać, pokroić na małe kawałki. Ugotować w wodzie z solą morską, pieprzem ziołowym i vegetą naturalną. Zmiksować.
Więcej przepisów już w krótce w specjalnym dziale na naszej stronie. Zapraszamy ponownie.
Dieta dr Dąbrowskiej w dużym stopniu opiera się na biblijnym poście Daniela. Na czym polegała dieta św Daniela, która może i nam pomóc odzyskać zdrowie oraz poprawić samopoczucie? W Piśmie Świętym, a dokładniej w Księdze Daniela (Dn 1, 12-15) znajdujemy fragment: "Poddaj sługi twoje dziesięciodniowej próbie: niech nam dają jarzyny do jedzenia i wodę do picia (…). A po upływie dziesięciu dni wygląd ich był lepszy i zdrowszy niż innych młodzieńców, którzy spożywali potrawy królewskie". Św. Daniel zalecał spożywać jarzyny oraz powstrzymywać się od „potraw królewskich”, dlatego też dania przygotowywane zgodnie z zasadami jego postu są bardzo proste i w dużej mierze bazują na surowych warzywach, podobnie jak proponuje nam dziś dr Dąbrowska.
Post Daniela – Jadłospis
Pomimo że na pozór Post Daniela wydaje się bardzo rygorystyczny i pełen ograniczeń, z dozwolonych produktów można wyczarować naprawdę wiele przepysznych oraz ciekawych dań lub napojów, które z powodzeniem ugaszą poczucie głodu, a przede wszystkim dostarczą organizmowi dużą ilość witamin i mikroelementów.
Śniadanie: według tradycji jest to jeden z najważniejszych posiłków, dlatego również podczas postu warto je spożywać, pamiętając jednocześnie, by jeść tyle, na ile mamy ochotę. Na śniadanie doskonale sprawdzą się soki owocowo-warzywne, koktajle, surówki czy sałatki, a jeżeli na początku diety mamy problemy ze spożywaniem surowizny, można spożyć gotowane lub pieczone jarzyny. Rano warto też zjeść kiszonki, np. zakwas z buraka, ogórki kiszone dodane do sałatki, które pozytywnie wpływają na układ trawienny oraz wspomagają efekt oczyszczający diety. Dodatkowo należy nawodnić organizm po nocy, pijąc dużą ilość wody lub herbatki ziołowe.
Obiad: raz dziennie warto zjeść ciepły posiłek, szczególnie jeśli dieta stosowana jest w okresie jesienno-zimowym, kiedy to jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na wychłodzenie ciała. Ciepła warzywna zupa z rozgrzewającymi przyprawami doda energii i pozwoli nasycić się na dłużej. Polecane są także zarówno sałatki oraz surówki, jak i pieczone lub gotowane warzywa. Można również pozwolić sobie na owoc, np. grejpfruta lub garść borówek. Jak zawsze należy najeść się do syta.
Kolacja: w roli ostatniego posiłku dobrze wypadają soki, zupy przecierowe, a także surówki lub sałatki, na których w dużej mierze opiera się dieta Daniela. Przepisy na kolację powinny być lekkie, a jednocześnie sycące.
Przekąski: chociaż dieta Daniela zazwyczaj przewiduje trzy posiłki, może zdarzyć się, że poczujemy głód pomiędzy nimi. Warto wtedy sięgnąć po soki warzywne lub warzywno-owocowe, pokrojone w słupki warzywa, np. marchew, garść owoców takich jak borówki czy kilka truskawek, a także pić dużo wody lub dozwolonych herbatek.
Post Daniela – przepisy na potrawy:
Przykładowe soki idealne na śniadanie:
- - sok z jarmużu, sałaty, jabłka, natki pietruszki oraz imbiru. Można dodać sok z cytryny;
- - sok z buraka i jabłka;
- - sok z marchwi i jabłka,
- - sok pomidorowy.
Surówki i sałatki, nie tylko na śniadanie:
- - zielony ogórek, rzodkiewka, cebulka i seler naciowy, doprawić odrobiną soku z cytryny;
- - pomidor z cebulką, można dodać rozdrobniony ząbek czosnku;
- - sałata, biała rzodkiew, pomidor, cebula;
- - ogórek kiszony, cebula oraz pomidor.
Propozycje gotowane lub pieczone:
- - ugotowane, starte buraczki, przyprawione chrzanem;
- - bukiet warzyw podgotowany na parze: marchew, pietruszka, seler, doprawione szczyptą soli, a także ziołami i natką pietruszki;
- - bulion warzywny z marchewką, pietruszką, selerem, posypany natką i delikatnie przyprawiony solą.
Zupy na obiad:
- - bulion z warzyw;
- - pomidorowa, powstała ze zmiksowanych z wodą świeżych pomidorów, doprawiona ziołami;
- - barszczyk czerwony na bulionie warzywnym;
- - zupa ogórkowa z kiszonych ogórków, posypana obficie koperkiem.
Dania pieczone:
- - frytki warzywne: pokrojone w paski marchewkę i pietruszkę posypać ziołami i upiec;
- - pieczona dynia, pokrojona w kostkę z dodatkiem przypraw;
- - różyczki brokułu upieczone z dodatkiem czosnku.
Soki idealne na kolację:
- - sok z jabłka, jarmużu i szpinaku, z odrobiną cynamonu;
- - sok pomidorowy z czosnkiem;
- - zielony koktajl z ogórkiem, jabłkiem, sałatą rzymską oraz selerem naciowym, a także sokiem z cytryny.